Lage webside – Guide til gratis webside

av | 20. mai 2019

En guide for deg som trenger en gratis WordPress webside men som samtidig ikke har så mye kunnskaper om webdesign og det å lage websider.

La oss komme i gang. WordPress.com er verdens største publiseringsløsning og anbefalt platform for design av webside.

WordPress benyttes av omlag 75 millioner websider over hele verden og det finnes ingen andre løsninger som er i nærheten når det kommer til popularitet og brukervennlighet.

Bruksområder

Det finnes mange forskjellige bruksområder for WordPress, blant annet;

Webside

En tradisjonell webside der du kan presentere ditt firma, produkter og tjenester. Et firma uten webside eller med en dårlig webside vil ikke være synlig på Google, og alternativet til en webside er kostbare brosjyrer og «gammeldags» markedsføring. Du sparer med andre ord mye penger på å lage webside for bedriften din og gjort riktig kan du forvente økt salg som en positiv gevinst av en bra webside. Mer om dette i artikkelen Nettside strategi.

Nettbutikk

Om du har produkter og tjenester som egner seg for salg online kan det å lage nettbutikk ved hjelp av WordPress være et smart trekk. Sammenlignet med rene nettbutikk løsninger får du i pose og sekk når du benytter WordPress. La meg forklare; En ren nettbutikk løsning, eksempelvis Magento, mangler alle de fantastiske mulighetene WordPress gir som publisering, ubegrenset tilgang til funksjonalitet og design av kampanjesider. Mer om det å starte nettbutikk her.

Blogg

Om du ønsker økt synlighet på Google er det å starte en blogg lurt da alt du skriver blir indeksert av Google. Jo flere bloggposter du publiserer jo større er sjansen for at nettopp det du skriver dukker opp på side 1 i et Google søk.

Landingsside / kampanjeside

Om du kjøper annonseplass på Google, Facebook eller LinedIn trenger du en landingsside. Noen kaller dette også en kampanjeside. En landingsside / kampanjeside være mer optimalt enn en komplett nettside . Dette da en nettside også omtaler andre produkter/tjenester, firma info og annet som ikke er relevant for produktet du markedsfører – og med det leder fokus bort fra det du ønsker å markedsføre.

WordPress finnes i 2 varianter;

  • WordPress.com; varianten vi skal fokusere på i dag og som tilbyr oss å lage webside gratis. Det finnes også mulighet til å oppgradere til betal-abonnementer om vi ønsker det senere.
  • WordPress.org; der du kan laste ned WordPress og installere programmet på ditt eget webhotell uten noen begrensninger.

Lage webside med WordPress.com

Denne blogg artikkelen handler om hvordan lage webside ved hjelp av WordPress.com. Og da med vekt på det å lage webside GRATIS.

Du kan samtidig vite at det finnes oppgraderingsmuligheter om du trenger mer enn hva gratis varianten tilbyr. Følgende abonnementer tilbys;

  • Blogger kr. 22,50 per måned
  • Personal kr. 38,- per måned
  • Premium kr. 79,- per måned
  • Business kr. 209,- per måned
  • Ecommerce kr. 376,- per måned

Mer om disse abonnementene finner du her: WordPress abonnementer

Lage webside gratis

For å komme i gang med å lage webside gratis, registrerer du deg her: Lage webside gratis med WordPress.

Om du trenger hjelp til å registrere en gratis webside , finner du et gratis kurs på Webakademiet.no som viser deg steg for steg hvordan du gjennomfører registreringen.

ps. Du må registrere deg på Webakademiet.no før du kan ta kurset.

Hva som inngår i gratis webside fra WordPress.com

Webhotell

Webhotell er selve lagringen av websiden, og i gratis abonnementet fra WordPress.com følger det med 3 gigabyte lagringsplass. Mer enn nok plass om du bare skal lage en tradisjonell webside.

Jetpack Essentials

Jetpack er et programtillegg laget av WordPress som tilfører websiden din flere nyttige funksjoner; trafikk statistikk, websiden blir raskere, du får bedre beskyttelse av websiden, logg av alle aktiviteter på websiden, automatisering av deling til sosiale medier, i tillegg til at du også får tilgang til verktøyer om du ønsker å søkemotor optimalisere for bedre synlighet på Google. Mer om Jetpack.

Webdesign tema

Du får tilgang til et stort utvalg webdesign tema, der du selv enkelt velger webdesign malen du ønsker å benytte ved hjelp av ett enkelt klikk.

Sider

Du kan opprette ubegrensede antall sider og ved hjelp av WordPress sidebygger kan du designe flotte innholdssider og/eller kampanjesider, som vist i skjermbildet under.

lage hjemmeside

Blogginnlegg

Mens en side er statisk informasjon er en blogg en strøm av nye blogginnlegg, ofte kategoriert på ulike temaer alt etter hva blogginnleggene omhandler. Som nevnt tidligere i denne artikkelen er det lurt å skrive blogg om du ønsker å bli synlig i søk på Google.

Media

I tillegg til tekst kan du naturligvis også publisere bilder. I WordPress finner du noe som kalles «Media», en seksjon hvor du kan laste opp bilder og dokumenter.

Om du velger ett av de større betalte abonnementene på WordPress.com kan du også laste opp video og lydfiler. Nå skal det sies at det strengt tatt ikke er nødvendig å laste opp video da du kan bygge inn video fra Youtube.com helt gratis.

Skreddersy WordPress

Etter at du har registrert deg ser websiden ut noe ala skjermbildet under;

lage hjemmeside

For å komme i gang med å skreddersy WordPress til ditt firmas behov klikker du på menypunktet «Mitt nettsted» oppe til venstre som vist i skjermbildet under.

lage hjemmeside

Etter at du har klikket på «Mitt nettsted» dukker det opp en meny på venstre side der du får tilgang som administrator av websiden. Se skjermbildet under

Her kan du sjekke trafikk statistikk, aktivitet på siden, lage sider og blogginnlegg, m.m.

Det jeg anbefaler at du starter med først er å velge et webdesign tema. Om du klikker på «Tema» i menyen til venstre kommer du til en side ala den du ser i skjermbildet under.

Her kan du filtere på type webdesign tema; du kan se alle tema, bare gratis temaer eller bare premium temaer (temaer du får tilgang til om du oppgraderer til et premium abonnement). Som du nok ser finnes der mange flotte gratis temaer å velge mellom.

Du klikker på «Info» knappen på temaet du ønsker å prøve ut, som vist i skjermbildet over, og i neste skjermbilde velger du «Aktiver utformingen». Se skjermbildet under.

Skreddersøm av webdesign tema varierer litt fra tema til tema, så her må du bare prøve deg frem. Alternativt kan du bestille 1 time hjelp der vi viser deg hvordan du kan tilpasse webdesign temaet.

Få hjelp til å komme i gang

Raymond Furre hjelper deg lage webside i WordPress

Om du mangler tid og tålmodighet til å sette opp websiden selv kan Raymond Furre hjelpe deg i gang. Fyll ut skjemaet under for en uforplktende snakk om å lage webside på en rimelig og kostnadseffektiv måte.