...

Webdesign for mobil: Effektive strategier for responsivt design

Grafisk design: Raymond Furre | webdesign for mobil

I en verden der mobilbruk stadig vokser og folk stadig blir mer avhengige av smarttelefonene sine, er det viktigere enn noen gang at nettsider er designet med mobil i tankene. Webdesign for mobil betyr imidlertid mer enn bare å lage en «mobilversjon» av et nettsted – det handler om å omfavne responsivt webdesign på alle flater og å tenke «mobile first».

Responsivt webdesign er en tilnærming til webdesign som gjør at nettsider kan tilpasse seg forskjellige skjermer og enheter, og sørge for en optimal brukeropplevelse uavhengig av hvilken enhet en besøker nettsiden fra. Dette er særlig viktig når det kommer til nettlesing på mobiler og nettbrett, der skjermstørrelse og orientering kan variere betydelig.

For å være mobilvennlig, må man optimalisere innholdet og designet for å gi en rask, brukervennlig og tilgjengelig opplevelse for mobilbrukere. Dette inkluderer å ta hensyn til hvilke elementer som fungerer best på mobile skjermer, og hvordan skjermstørrelse og berøringsgrensesnitt påvirker interaksjonen med nettsiden.

Viktige Poeng

 • Responsivt webdesign sikrer gode brukeropplevelser på ulike skjermer og enheter
 • «Mobile first»-strategi er viktig for tilpassing til mobilbrukernes behov
 • Optimalisering for mobile skjermer er nøkkelen til brukervennlige og tilgjengelige nettsider

Hva er responsiv design & webdesign for mobil?

webdesign for mobil

Responsivt webdesign (RWD) er en tilnærming til webdesign som sikrer at innholdet på en nettside tilpasser seg forskjellige skjermstørrelser på en rekke ulike enheter. Det betyr at en hjemmeside kan vises på en smartphone, tablet, bærbar datamaskin eller desktop-skjerm, og fortsatt se bra ut og være enkel å bruke.

Da folk bruker mange forskjellige enheter for å få tilgang til internett, er det viktig for meg å sørge for at alle besøkende har en positiv og effektiv opplevelse når de besøker nettsteder jeg har utviklet. Ved å implementere responsivt webdesign, kan jeg gi brukere en bedre brukeropplevelse uavhengig av hvilken enhet de bruker.

Å jobbe med responsivt webdesign innebærer å benytte seg av fluid grids, flexible bilder og mediespørringer for å sørge for at layouten og innholdet justeres etter skjermstørrelse og oppløsning. Grid og bilder tilpasser seg skjermens bredde, mens mediespørringer hjelper med å endre stil og layout basert på forskjellige enhetsegenskaper, som skjermstørrelse og pikseltetthet.

For eksempel kan nettstedet justere tekststørrelsen og mengden av whitespace mellom elementer avhengig av enheten som brukes. Dette gjør at sidens innhold er lettere å lese og navigere på både små og store skjermer.

Her er noen av de viktigste fordelene ved å implementere responsivt webdesign;

 • Bedre søkemotoroptimalisering (SEO): Søkemotorer som Google prioriterer mobilvennlige nettsider i søkeresultatene, så responsivt design bidrar til å forbedre nettsidens synlighet på nettet.
 • Redusert vedlikehold: Bare én versjon av nettstedet trenger å oppdateres og vedlikeholdes, i stedet for separate versjoner for desktop og mobile enheter.
 • Økt konverteringsrate: Brukere er mer sannsynlig å engasjere seg på et nettsted som har et brukervennlig og tiltalende design, uavhengig av enhetstypen.

Som webdesigner, ønsker jeg å levere nettsider som er optimaliserte for bruk på alle typer enheter. Responsivt webdesign er en vesentlig del av dette målet og hjelper meg med å tilpasse nettsiden raskt og enkelt til de skiftende behovene til forskjellige brukere med forskjellige skjermstørrelser og oppløsninger.

Tilpasset Skjermer og Mobile Enheter

En nettside må tilpasses forskjellige skjermer og mobile enheter da alle i dag benytter smarttelefoner og nettbrett for å surfe på nettet.

Når det gjelder hastigheten på nettsidene, er det viktig å ta hensyn til at mobile enheter må laste inn alle filene som hører til et nettsidedesign. Dette kan i noen tilfeller resultere i lengre lastetider, spesielt hvis det er mange regler som kun gjelder for store skjermer.

Husk at det finnes en rekke ulike enheter på markedet, og det kan kreve mye arbeid å støtte flere av disse. Ifølge en studie fra Universitetet i Bergen, er det essensielt å redusere fragmenteringsarbeidet ved å kontinuerlig vedlikeholde og oppdatere ulike versjoner av nettsiden for å sikre best mulig brukeropplevelse på tvers av enheter og skjermer.

Nettbrett og Responsive Webdesign

Responsivt webdesign betyr at nettsidens layout og design automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen på enheten den vises på. Dette er spesielt viktig for nettbrett, som ofte har skjermstørrelser mellom en mobiltelefon og en datamaskin.

En av fordelene med å bruke responsivt webdesign er at det tar hensyn til forskjellige skjermoppløsninger. For eksempel, en nettside kan vise tre kolonner på en PC-skjerm, to kolonner på et nettbrett og én kolonne på en mobiltelefon. Dette gir en mer brukervennlig opplevelse, siden innholdet vises på en oversiktlig og ryddig måte.

Det er også viktig å tenke på hastigheten og ytelsen til nettsiden på nettbrett. Mange nettbrett er koblet til internett via mobilnettverk, og dermed kan hastigheten være saktere enn på en stasjonær datamaskin. Jeg bør derfor optimalisere nettsiden slik at den laster raskt og effektivt, uavhengig av enhet og tilkobling.

I tillegg til responsivt webdesign, kan jeg implementere funksjoner som gjør det enklere å navigere på nettsiden med touch-skjerm. Dette gjelder spesielt for nettbrett, hvor brukerne ofte har mindre presisjon når de klikker på lenker og knapper.

Til slutt, er det viktig å huske at nettbrett og mobilbrukere har ulike adferdsmønstre og forventninger enn brukere på stasjonære datamaskiner. Jeg må derfor være oppmerksom på dette når jeg utformer og planlegger nettsiden for å møte brukernes behov på best mulig måte.

Mobil Først Strategi

Jeg har erfart at å implementere en mobil først strategi er avgjørende for å designe moderne nettsider og apper. Ved å fokusere på små skjermer først, kan vi sikre at brukerne får en optimal opplevelse på alle enheter, spesielt på mobiltelefoner og nettbrett.

Mobil først design starter med å utvikle nettsider og apper med tanke på mobil enheter først. Dette gjøres ved å skissere eller lage prototyper av designet for den minste skjermen først, og gradvis jobbe seg opp til større skjermer. Dette sikrer at alle elementene er optimalisert for berøringsskjermer, og at innhold og funksjoner er lett tilgjengelige uansett enhet.

En nøkkelfaktor i mobil først strategien er å bruke responsivt webdesign. Dette innebærer at nettsiden eller appen automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen og orienteringen til enheten som benyttes. Dette gir brukere en jevn og konsistent opplevelse på tvers av plattformer og skjermstørrelser.

Å velge en mobil først tilnærming bidrar også til at vi prioriterer innholdet på riktig måte. Små skjermer tillater ikke overflødig innhold, så vi må være selektive når vi bestemmer hva som er viktigst for brukeren. Dette kan resultere i en mer fokusert og effektiv brukeropplevelse på alle plattformer.

I de senere årene har det vært en økning i antall mennesker som kun bruker smarttelefoner for internett, og denne trenden vil bare fortsette å øke. Derfor er det avgjørende at jeg tilpasser min designprosess for å møte behovene til denne voksende brukergruppen.

Implementering av en mobil først strategi sikrer at nettsider og apper jeg designer er forberedt på å håndtere nye teknologier og økende mobile trafikk. I tillegg hjelper det meg å levere en mer effektiv, inkluderende og brukervennlig opplevelse for alle som bruker mine nettsider og apper.

Hvordan Skjermstørrelse Påvirker Webdesign

Når jeg designer nettsteder, er det viktig å forstå at skjermstørrelse påvirker hvordan designet blir oppfattet av brukerne. Med forskjellige enheter og skjermstørrelser, fra mobiltelefoner til stasjonære datamaskiner, må webdesign tilpasses for å gi en optimal brukeropplevelse.

Først og fremst må jeg tenke på den responsive designen. Responsivt webdesign er en metode som gjør at et nettsted automatisk optimaliserer layouten for å se bra ut på forskjellige skjermstørrelser. Dette innebærer å justere størrelsen og plasseringen av elementer som tekst, bilder og knapper basert på skjermstørrelsen.

En annen faktor jeg må være oppmerksom på, er navigasjonen. Navigasjon på små skjermer, som mobiltelefoner, kan være utfordrende, og jeg må sørge for at navigasjonsmenyen og andre viktige elementer er lett tilgjengelige og enkle å bruke.

I tillegg må jeg vurdere bildestørrelsene på nettstedet. Store bilder kan sebra ut på en stasjonær skjerm, men de kan forårsake problemer på mindre skjermer hvis de tar opp for mye plass eller lager lang lastetid. Det er viktig å velge riktig bildestørrelse og komprimering som passer til skjermstørrelsen.

Videre er typografien et kritisk element jeg må tenke på. Lesbarheten på små skjermer kan være utfordrende, spesielt hvis teksten er for liten eller har lav kontrast. Jeg må velge riktig skriftstørrelse, stil og farge for å sikre at innholdet er enkelt å lese på alle typer skjermer.

Til slutt må jeg også huske på rask ytelse og optimalisering for mobilnett. Brukere forventer raske lastetider og jevn ytelse på alle enheter, så det er avgjørende å optimalisere websiden for å redusere ventetid og forbedre nettstedets opplevelsen.

Ved å ta hensyn til skjermstørrelsens innvirkning på webdesign, kan jeg sikre at nettstedet er tilpasset alle enheter og gir den beste mulige brukeropplevelsen.

Optimalisering for Mobilbrukere

I en verden hvor mobilbruk stadig øker, er det viktig å optimalisere nettsider for mobilbrukere. Først og fremst er det viktig å ta i bruk en mobil-først tilnærming. Dette innebærer å designe nettsiden for mobil før man designer for desktop, slik at nettsiden fungerer like godt – om ikke bedre – på mobile enheter.

Et godt utgangspunkt er en solid grunnleggende struktur med semantisk HTML og CSS. Dette innebærer å organisere koden på en måte som gir mening for både mennesker og maskiner. Jeg anbefaler også å bruke et CSS-rammeverk, som Bootstrap, som hjelper deg med å raskt bygge et responsivt design.

For å optimalisere ytelsen på mobilenheter, bør man også sørge for at nettsiden laster raskt. Dette kan gjøres ved å redusere bildestørrelser, minimere kode og bruke nettleserbuffering. En god mobilopplevelse vil også ‘bidra til høyere rangering’ på søkemotorresultatsidene, slik at flere kan finne nettsiden din.

Her er noen ekstra tips for å forbedre brukeropplevelsen på mobile enheter:

 • Unngå små klikkbare elementer og bruk store, lett-trykkbare knapper.
 • Tilpass tekststørrelsen og -typen slik at den blir lesbar på små skjermer.
 • Implementer en tydelig og enkel navigasjon for å hjelpe brukerne med å finne informasjonen de søker.
 • Ta i bruk moduler og fleksible oppsett som enkelt tilpasser seg skjermstørrelsen.

Ved å følge disse rådene kan jeg tilby en nettside som imøtekommer mobilbrukernes behov og gir dem en behagelig og problemfri brukeropplevelse.

Designing for Mobilskjerm

I dagens teknologiske verden er det viktig å designe nettsider for mobilskjermer. Når jeg designer for mobilskjerm, er et av de første trinnene jeg tar å velge riktig skjermoppløsning. Det er en rekke forskjellige skjermstørrelser og oppløsninger å velge mellom, og det er viktig å finne en balanse mellom tilstrekkelig skjermbredde og publikumsstørrelse.

En annen praksis jeg bruker er å benytte meg av en mobil-først tilnærming til design. Mange designere har gått bort fra tanken om å lage en nettside først for datamaskin, og heller fokusere på mobilversjonen. Dette sikrer at nettsiden er optimalisert for mindre skjermstørrelser og touch-baserte interaksjoner.

For å oppnå best mulig brukervennlighet, er det viktig å bruke relative størrelser, som ems og prosentandel, i stedet for absolutte verdier. Dette er spesielt nyttig for å tilpasse nettsidens skriftstørrelse og layout på forskjellige mobilskjermer.

Når det gjelder skrifttyper, kan jeg ikke bare anta at de skrifttypene jeg er vant til å ha på datamaskiner vil være tilgjengelige på mobiltelefoner. Jeg bør bli kjent med hvordan mobile enheter fungerer, slik at jeg kan skape mobilvennlige nettsider.

Ikke minst er det en god praksis å ha et rent og oversiktlig sideoppsett. Tidligere link-tunge nettsider med tre kolonner blir raskt erstattet av enklere design med store grafiske elementer og mer fokusert innhold. Dette gir en bedre brukeropplevelse for de som besøker nettstedet på en mobilskjerm.

Divi fra Elegant themes

Divi fra Elegant Themes er et glimrende webdesign WordPress webdesign tema for de som søker en kostnadseffektiv og brukervennlig tilnærming til webdesign for mobil, samt andre enheter.

Med visningsmoduser kan brukere enkelt forhåndsvise design på desktop, nettbrett og mobil, noe som gir en helhetlig tilnærming til responsiv design. Justerbar kolonnebredde og fleksible rutenett tillater enkel tilpasning av layouten for ulike skjermstørrelser. Tilpassede avstander og skalerbare fonter sikrer at innholdet er visuelt tiltalende på alle enheter. Kondisjonell visning og integrerte mobilmenyer gir en tilpasset brukeropplevelse ved å vise eller skjule elementer basert på enhetstype. Med full tilgang til egendefinert CSS, kan avanserte brukere finjustere designet ytterligere. Moduldesignet i Divi er optimalisert for responsivitet, og bildestørrelseskontroll gir muligheten for automatisk eller manuell justering av bilder.

Oppsummering

I en digital æra hvor mobilbruk dominerer, er webdesign for mobil mer kritisk enn noensinne. Ved å legge vekt på responsivt webdesign og en mobil-først strategi, sikrer man at nettstedet er optimalisert for alle typer enheter. Teknikker som flytende rutenett, fleksible bilder og mediespørringer er sentrale elementer i webdesign for mobil. De bidrar til å tilpasse nettstedets layout og innhold til brukerens enhet, noe som forbedrer brukeropplevelsen, gir SEO-fordeler og reduserer vedlikeholdsbehov. For alle som er involvert i webutvikling, er det derfor avgjørende å implementere webdesign for mobil for å møte dagens og fremtidens digitale utfordringer.

Om du trenger hjelp med responsiv design, ny nettside eller forbedring av eksisterende er du velkommen til å ta kontakt for en hyggelig nettside prat.

Ofte Stilte Spørsmål

Hvordan lage en mobilvennlig nettside?

For å lage en mobilvennlig nettside er det viktig å fokusere på responsivt design og funksjonell navigasjon. Optimaliser bilder for raskere nedlasting og tilpass knapper og menyer for å passe på små skjermer. Det er også lurt å følge beste praksis for mobilnettsteddesign som blant annet innebærer å velge passende skriftstørrelser og lettleselige fonter.

Hvordan designe en nettside for både mobil og datamaskin?

Når du designer en nettside for både mobil og datamaskin, bør du ta i bruk responsivt design. Responsivt design tilpasser automatisk nettsidens layout og elementer, basert på skjermstørrelsen til enheten som benyttes. Dette gjør at nettsiden fungerer like godt på både mobil og datamaskin. Du kan lese mer om responsivt design i denne artikkelen.

Hvordan kan Divi gjøre responsiv design brukervennlig og kostnadseffektivt?

Divi tilbyr en rekke innebygde funksjoner for responsiv design, som visningsmoduser for ulike enheter, justerbar kolonnebredde, og fleksible rutenett. Dette gjør det enkelt å tilpasse designet for desktop, nettbrett og mobil. Tilpassede avstander, skalerbare fonter, og kondisjonell visning gir ytterligere kontroll over brukeropplevelsen. Divi inkluderer også mobilmenyer og gir full tilgang til egendefinert CSS for avanserte tilpasninger. Alt dette gjør Divi til en kostnadseffektiv og brukervennlig løsning for webdesign for mobil og andre enheter.

Grafisk design: Raymond Furre | Et bilde av en mann som smiler i en sirkel.

Om forfatter

Raymond Furre er daglig leder av Webkonsepter.no, med over 20 års erfaring på webutvikling, webdesign, digital markedsføring, merkevarebygging og forretningsutvikling. I disse årene har Raymond bidratt til vekst, bedre lønnsomhet og sterkere markedsposisjon for bedrifter over hele Norge. Drivkraften er gode kundeopplevelser og fornøyde kunder; se vurderinger på LinkedIn, Trustpilot, Facebook og Google.

▸ E-post: [email protected]
▸ Kostnadsfritt rådgivningsmøte på Zoom: Kalender

Webkonsepter.no | Fasiliteter synlighet på Google, vekst & sterkere markedsposisjon.

Webkonsepter.no kombinerer fire sentrale fagområder for å fremme våre kunders synlighet, vekst og markedsposisjon;

 • Nettside- og Nettbutikkutvikling: Skreddersydde webløsninger som konverterer besøkende til kunder.
 • Digital Markedsføring: Strategi som skaper målrettet trafikk til nettsiden din.
 • Merkevarebygging: Styrking av din identitet og posisjon i markedet.
 • Forretningsutvikling: Strategier for vekst og bedre lønnsomhet.

I et samarbeid med Webkonsepter.no har du en partner som forstår hva som driver virksomheten din og hvordan resultater skapes.

Book en hyggelig, kostnadsfri og uforpliktende snakk om hvordan vi kan være til hjelp for ditt firma.

Møtekalender

★★★★★

Vi har vært kunde av Webkonsepter i fem år, og er veldig fornøyd med forretningsutvikling og gode og brukervennlige webløsninger. Anbefaler Webkonsepter som forretningspartner for å øke salget.

Arve Willassen

Daglig leder, Netcam Norge AS

★★★★★

Vi har benyttet Webkonsepter til utvikling av ny hjemmeside og er veldig fornøyde med både resultat og gjennomføring. På den ene siden har vi fått en fin hjemmeside, men samtidig fått lov å være med på ein lærrerik reise rundt hva som ligger «under panseret».

Tommy Amundsen

Daglig leder, Semje Software AS

★★★★★

Vi på House Of Digital benyttet oss av tjenestene til Webkonsepter og Raymond i forbindelse med en ny kunde som skulle lansere en boligdeling tjeneste. For de som vil lykkes i Digitale medier vil jeg absolutt anbefale Raymond og Webkonsepter!

Baard Persson Vaage

Daglig leder, House of Digital

Kostnadsfritt & uforpliktende

Pin It on Pinterest

Share This

Del

Del innlegget på sosiale medier.