Google Analytics – en innføring i webstatistikk og analyse

Google Analytics er et verktøy som gir deg mulighet til å samle inn, måle og analysere data fra ditt nettsted. Dette kan være nyttig for å forstå hvordan brukerne oppfører seg på nettstedet ditt, hvilke sider som er mest populære, og hvilken type innhold som er mest attraktivt for dem.

Ved å bruke Google Analytics vil du også få en forståelse av hvordan du kan forbedre nettstedet ditt og øke trafikken.

I denne artikkelen vil vi gi en innføring i hvordan du kan bruke Google Analytics til å samle inn og analysere data fra ditt nettsted.

Hva er Google Analytics

Google Analytics er et verktøy som gir deg mulighet til å samle inn, måle og analysere data fra ditt nettsted. Dette kan være nyttig for å forstå hvordan brukerne oppfører seg på nettstedet ditt, hvilke sider som er mest populære, og hvilken type innhold som er mest attraktivt for dem.

Ved å bruke Google Analytics kan du også få en forståelse av hvordan du kan forbedre nettstedet ditt og øke trafikken. Det er gratis å bruke Google Analytics, og verktøyet tilbys av Google.

I tillegg til å samle inn data fra nettstedet ditt, kan du også bruke Google Analytics til å måle og analysere data fra andre plattformer, som mobilapper og sosiale medier.

google analytics

Google Analytics kan også integreres med andre Google-produkter, som Google Ads og Google Search Console. Selv om Google Analytics har mange avanserte funksjoner og rapporter, er det også enkelt å sette opp og bruke selv for nybegynnere.

Slik installerer du Google Analytics

For å komme i gang med Google Analytics, gå først til nettadressen analytics.google.com og klikk på «Start gratis». Du vil da bli bedt om å opprette en Google-konto, eller logge inn med en eksisterende konto hvis du allerede har en.

Etter at du har logget inn, følg instruksjonene for å sette opp et nytt nettsted i Google Analytics. Dette inkluderer å legge til en sporingstrakt (tracking code) til nettstedet ditt. Dette er en unik kode som knytter nettstedet ditt til Google Analytics, slik at du kan samle inn data om hvordan brukerne interagerer med det.

Det finnes ulike måter å legge til traktingkoden på, avhengig av hvordan nettstedet ditt er satt opp. Du kan for eksempel legge til koden direkte i HTML-koden på nettstedet ditt, eller bruke et verktøy som Google Tag Manager. Uansett hvordan du velger å gjøre det, så husk å aktivere databehandlingssamtykket ditt i innstillingene for Google Analytics.

ps. Om du trenger hjelp til å installere Google Analytics, ta kontakt så hjelper vi deg.

Grunnleggende begreper i Google Analytics

Her er noen av de viktigste grunnbegrepene i Google Analytics:

 1. Sesjoner: En sesjon i Google Analytics refererer til en samling av nettstedbesøk som skjer innenfor en gitt tidsperiode. En sesjon starter når en bruker kommer inn på nettstedet ditt og slutter når brukeren forlater nettstedet eller ikke har vært aktiv på 30 minutter.
 2. Brukere: Brukere refererer til unike besøkende på nettstedet ditt. En bruker kan ha flere sesjoner og besøk på nettstedet ditt.
 3. Sider per sesjon: Sider per sesjon er gjennomsnittlig antall sider som blir sett under en sesjon. Dette kan være en indikator på hvor engasjert brukerne dine er på nettstedet ditt.
 4. Bouncerate: Bouncerate er prosentandelen av besøkende som forlater nettstedet ditt etter å ha sett kun én side. En høy bouncerate kan være et tegn på at innholdet på den første siden som brukeren ser ikke appellerer til dem, eller at nettstedet ditt ikke lever opp til forventningene deres.
 5. Kilder til trafikk: Kilder til trafikk viser hvor brukerne dine kom fra før de kom til nettstedet ditt. Dette kan være gjennom søkemotorer, sosiale medier, direkte trafikk eller andre nettsteder.
 6. Land: Land gir deg informasjon om hvilke land brukerne dine kommer fra. Dette kan være nyttig å vite hvis du har et nettsted som retter seg mot et spesielt geografisk område.
 7. Enheter: Enheter gir deg informasjon om hvilke enheter brukerne dine benytter for å besøke nettstedet ditt, for eksempel en datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett.
 8. Mål: Mål er hendelser du ønsker at brukerne dine skal utføre på nettstedet ditt, som å fylle ut et skjema eller gjøre et kjøp. Du kan spore måloppnåelse gjennom Google Analytics for å se hvor bra nettstedet ditt gjør det i forhold til å oppnå disse målene.
 9. Konvertering: Konvertering refererer til når et mål blir oppnådd. Du kan se hva som fører til konverteringer ved å bruke verktøy som konverteringssporing og konverteringsveier i Google Analytics.
 10. Målgrupper: Målgrupper er grupper av brukere som deler felles egenskaper og atferd. Du kan lage målgrupper i Google Analytics ved å bruke dimensjoner og segmenteringsverktøy.
 11. Segmenter: Segmenter gjør det mulig å undersøke data for en bestemt gruppe brukere, slik som alle brukere som kommer fra et bestemt land eller alle brukere som bruker en bestemt enhet.
 12. Funnel visualisering: Funnel visualisering hjelper deg med å spore brukernes reise gjennom konverteringsfunnelsen på nettstedet ditt. Du kan se hvor mange brukere som faller fra på hvert trinn og identifisere eventuelle problemer i funnelen.
 13. Referrer: Referrer viser hvilke nettsteder som sender trafikk til nettstedet ditt. Dette kan være nyttig å vite hvis du vil undersøke hvilke nettsteder som genererer mest trafikk til nettstedet ditt.
 14. Utgangssider: Utgangssider viser hvilke sider brukerne forlater nettstedet ditt fra. Dette kan være nyttig å vite hvis du vil forstå hvorfor brukerne forlater nettstedet ditt og hva som kan gjøres for å holde dem på nettstedet lenger.

Hvordan bruke rapporter i Google Analytics for å forstå brukeradferd og prestasjoner

Google Analytics er et verktøy som gir deg mulighet til å se hvordan brukerne interagerer med nettstedet ditt. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å forstå brukeradferd og prestasjoner.

For å bruke rapporter i Google Analytics, kan du gå til «Rapporter»-fanen i verktøyet. Her vil du finne forhåndsdefinerte rapporter som du kan bruke, eller du kan opprette egne rapporter etter dine spesifikke behov.

En av rapportene du kan bruke er «Målgruppen»-rapporten, som gir deg informasjon om brukerne dine, slik som aldersgruppe, geografisk plassering, kjønn og interesser. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å målrette annonseringen din eller lage innhold som passer for din målgruppe.

«Oppførsel»-rapporten gir deg informasjon om hvilke sider som er mest populære på nettstedet ditt, hvilken type innhold som gir mest engasjement og hvordan brukerne beveger seg gjennom nettstedet ditt. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å forstå hvilke sider som fungerer best og hvordan du kan øke brukerens opplevelse på nettstedet.

«Konvertering»-rapporten gir deg informasjon om hvilke mål du har satt på nettstedet ditt, og hvordan du presterer mot dem. Dette kan være antall kontaktskjemaer som blir sendt inn eller antall produkter som blir solgt. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å forstå hvilke tiltak som fungerer best for å øke konverteringer.

«Acquisition»-rapporten gir deg informasjon om hvilken type trafikk som kommer til nettstedet ditt, slik som fra søkemotorer, sosiale medier eller annonsering. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å forstå hvordan du kan øke trafikken til nettstedet ditt.

«Realtime»-rapporten gir deg informasjon om hva som skjer på nettstedet ditt akkurat nå, slik som hvilke sider som blir vist og hvilke brukere som er aktive. Dette kan være nyttig informasjon å ha når du ønsker å følge med på hva som skjer på nettstedet ditt i sanntid.

Eksempler på hvordan du kan bruke Google Analytics for å forbedre nettstedet ditt

Google Analytics er et verktøy som kan bidra til å forbedre nettstedet ditt ved å gi deg innsikt i hvordan brukerne interagerer med det.

Du kan for eksempel bruke verktøyet til å finne ut hvilke sider som ikke presterer bra, og hva du kan gjøre for å forbedre dem. Dette kan innebære å endre layouten på siden, tilpasse innholdet eller tilby en bedre brukeropplevelse. Du kan også bruke Google Analytics til å finne ut hvilken type innhold som gir mest engasjement hos brukerne, og lage mer av dette innholdet for å øke trafikken til nettstedet ditt.

Videre kan du bruke verktøyet til å finne ut hvilke sider som gir mest trafikk, og hva du kan gjøre for å øke trafikken til disse sidene. Dette kan innebære å optimere innholdet for søkemotorer, eller å markedsføre sidene på andre steder på nettet. Du kan også bruke Google Analytics til å finne ut hvilke søkeord brukerne bruker for å finne nettstedet ditt, og optimere innholdet ditt for disse søkeordene for å øke synligheten i søkeresultatene.

Det er mulig å se hvilke enheter som benyttes for å besøke nettstedet ditt. Om du har en stor andel som kommer til nettsiden din via mobil, vet du at det kan være på tide å optimalisere nettstedet for en bedre brukeropplevelse på nettopp mobil. Du kan også finne ut hvilken type trafikk som gir mest verdi for nettstedet ditt, og sørge for å få mer av denne trafikken ved å markedsføre nettstedet på de riktige stedene. I tillegg kan du se hvilke nettsteder som sender mest trafikk til nettstedet ditt, og sørge for å være tilstede på disse kildene for å øke synligheten.

Til slutt kan du bruke Google Analytics til å se hvilke mål du har satt for nettstedet ditt, og sørge for at du når disse målene ved å bruke verktøyet til å måle og analysere resultatene dine.

Alt i alt kan Google Analytics være et nyttig verktøy for å forbedre nettstedet ditt og øke trafikken og engasjementet hos brukerne.Google Analytics er et av de mest populære verktøyene for å samle inn og analysere data fra nettstedet ditt. Dette verktøyet gir deg muligheten til å se hvordan brukerne dine oppfører seg på nettstedet ditt, hvilke sider de besøker, hvor lenge de blir på nettstedet og mye mer. Dette kan være svært nyttig for å forstå hvordan nettstedet ditt presterer og hvordan du kan forbedre brukeropplevelsen.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er Google Analytics?

Google Analytics er et verktøy for webstatistikk og analyse som lar deg samle inn og analysere data fra nettstedet ditt. Verktøyet gir deg muligheten til å se hvordan brukerne dine oppfører seg på nettstedet ditt, hvilke sider de besøker, hvor lenge de blir på nettstedet og mye mer.

Hvordan setter jeg opp Google Analytics på nettstedet mitt?

Det er enkelt å sette opp Google Analytics på nettstedet ditt. Først må du opprette en Google-konto og deretter gå til Google Analytics-nettsiden. Der kan du opprette en ny prosjekt og følge instruksjonene for å integrere Google Analytics på nettstedet ditt.

Hva kan jeg se i Google Analytics-rapportene?

Google Analytics gir deg muligheten til å se en rekke forskjellige rapporter som viser hvordan brukerne dine oppfører seg på nettstedet ditt. Du kan se hvilke sider som blir mest besøkt, hvilken kilder brukerne kommer fra, hvordan de bruker nettstedet ditt og mye mer. Du kan også sette opp mål og målepunkter for nettstedet ditt og se hvordan du presterer mot disse målene over tid.

Hvordan kan jeg bruke Google Analytics i markedsføringen av nettstedet mitt?

Google Analytics kan være en nyttig ressurs for å hjelpe deg med å forstå hvordan brukerne dine oppfører seg på nettstedet ditt og hva som motiverer dem. Du kan bruke denne innsikten til å justere markedsføringen din og målrette den mot de mest interesserte og engasjerte brukerne. Du kan også se hvilke kilder som genererer mest trafikk og konverteringer, noe som kan hjelpe deg å målrette markedsføringen din mot de mest lønnsomme kildene.

Er det mulig å samle inn data fra andre plattformer enn nettstedet mitt i Google Analytics?

Ja, det er mulig å samle inn data fra andre plattformer enn nettstedet ditt i Google Analytics. Du kan for eksempel integrere Google Analytics med sosiale medier, mobilapper og andre plattformer for å samle inn data fra disse kildene. Dette kan være nyttig for å få en mer helhetlig forståelse av brukeratferden og kan hjelpe deg med å se hvordan de ulike plattformene bidrar til målene dine.

Oppsummering

Google Analytics er et av de mest populære verktøyene for å samle inn og analysere data fra nettstedet ditt. Dette verktøyet gir deg muligheten til å se hvordan brukerne dine oppfører seg på nettstedet ditt, hvilke sider de besøker, hvor lenge de blir på nettstedet og mye mer. Dette kan være svært nyttig for å forstå hvordan nettstedet ditt presterer og hvordan du kan forbedre brukeropplevelsen.

Hvis du trenger hjelp med å sette opp Google Analytics, eller har spørsmål om hvordan du kan benytte verktøyet i markedsføringen av nettstedet ditt, er det bare å ta kontakt.

Grafisk design: Raymond Furre | Et bilde av en mann som smiler i en sirkel.

Om skribenten

Raymond Furre er daglig leder av Webkonsepter.no, og har jobbet med webutvikling, webdesign, digital markedsføring, merkevarebygging og forretningsutvikling i mer enn 15 år.

▸ E-post: raymond@webkonsepter.no
▸ Kostnadsfritt rådgivningsmøte på Zoom: Kalender

Webkonsepter.no – For bedrifter som ønsker vekst, sterkere markedsposisjon og bedre lønnsomhet.

Webkonsepter.no kombinerer fire sentrale fagområder for å gi kundene våre vekst, sterkere markedsposisjon og bedre lønnsomhet;

 • Nettside- og Nettbutikkutvikling: Skreddersydde webløsninger som konverterer besøkende til kunder.
 • Digital Markedsføring: Strategi som skaper målrettet trafikk til nettsiden din.
 • Merkevarebygging: Styrking av din identitet og posisjon i markedet.
 • Forretningsutvikling: Strategier for vekst og bedre lønnsomhet.

I et samarbeid med Webkonsepter.no har du en partner som forstår hva som driver virksomheten din og hvordan resultater skapes.

Book en hyggelig, kostnadsfri og uforpliktende snakk om hvordan vi kan være til hjelp for ditt firma.

Møtekalender

★★★★★

Vi har vært kunde av Webkonsepter i fem år, og er veldig fornøyd med forretningsutvikling og gode og brukervennlige webløsninger. Anbefaler Webkonsepter som forretningspartner for å øke salget.

Arve Willassen

Daglig leder, Netcam Norge AS

★★★★★

Vi har benyttet Webkonsepter til utvikling av ny hjemmeside og er veldig fornøyde med både resultat og gjennomføring. På den ene siden har vi fått en fin hjemmeside, men samtidig fått lov å være med på ein lærrerik reise rundt hva som ligger «under panseret».

Tommy Amundsen

Daglig leder, Semje Software AS

★★★★★

Vi på House Of Digital benyttet oss av tjenestene til Webkonsepter og Raymond i forbindelse med en ny kunde som skulle lansere en boligdeling tjeneste. For de som vil lykkes i Digitale medier vil jeg absolutt anbefale Raymond og Webkonsepter!

Baard Persson Vaage

Daglig leder, House of Digital

Kostnadsfritt & uforpliktende

Pin It on Pinterest

Del

Del

Del innlegget på sosiale medier.