...

Webutvikling: Fra wireframe til ferdig nettløsning

webutvikling

Har du behov for ny nettside men mangler kunnskap om webutvikling? Det skal vi snart gjøre noe med; i denne bloggposten ser vi på valg av webløsning, trinnene i en webutviklingsprosess og ulike ressursvalg som valg av webhotell, funksjonalitet, sikkerhet, m.m.

Introduksjon til ulike webløsninger

Hardkoding av nettsider

Å hardkode en nettside betyr å bygge den helt fra bunnen av, ofte ved bruk av HTML, CSS, og JavaScript. Denne metoden gir full kontroll over hver eneste detalj, men krever også dyp teknisk kunnskap og en god del tid. Det kan også være vanskelig å vedlikeholde og oppdatere siden senere, spesielt for større prosjekter eller for personer uten utviklerferdigheter.

Ferdige CMS-systemer som Joomla, Drupal, og WordPress

Ferdige CMS-er (Content Management Systems) som Joomla, Drupal og WordPress gir enklere, ofte brukervennlige måter å lage og administrere en nettside på. De kommer med forhåndsbygde temaer og plugins, noe som sparer tid og reduserer kompleksiteten. Joomla og Drupal tilbyr robuste funksjoner og er gode valg for større, mer komplekse nettsteder, men kan ha en brattere læringskurve enn WordPress.

Drag-and-drop løsninger som Wix og Squarespace

Drag-and-drop plattformer som Wix og Squarespace gjør det ekstremt enkelt å bygge en nettside, selv for de uten noen teknisk bakgrunn. De gir brukeren muligheten til å dra elementer som tekst, bilder og videoer direkte inn på nettsiden. Mens dette er enkelt og praktisk, gir det ofte ikke så mye rom for skreddersøm og tilpasning.

Vurdering og sammenligning av disse løsningene

Når man sammenligner disse ulike tilnærmingene, blir det klart at det ikke finnes en «one-size-fits-all» løsning. Hardkoding gir maksimal kontroll, men er tidkrevende og teknisk utfordrende. CMS-er som Joomla og Drupal gir fleksibilitet og skalerbarhet men har en brattere læringskurve. Drag-and-drop løsninger gir enkelhet men begrenser tilpasningene.

Vår anbefaling: WordPress

Vi anbefaler WordPress som din go-to plattform for webutvikling. Dens fleksibilitet, brukervennlighet og rike utvalg av temaer og plugins gjør det til et overlegent valg for både nybegynnere og erfarne utviklere. Med WordPress får du det beste fra begge verdener – muligheten for skreddersøm og enkelhet i bruk, noe som gjør det enkelt å tilpasse nettsiden til dine spesifikke behov og mål.

WordPress som et sentralt verktøy i webutvikling

webutvikling

Skreddersy din WordPress-løsning

En av de største fordelene med WordPress er muligheten for tilpasning. Du kan velge fra en rekke temaer for å gi nettsiden ditt eget unike utseende. Videre kan du bruke tilleggsfunksjoner (plugins) for å legge til funksjonalitet som nettbutikk, kontaktskjemaer, og mer. Tilpasning går langt utover det visuelle; du kan også tilpasse backend for å passe dine spesifikke behov.

Plugins i WordPress: Verktøy for webutvikling

WordPress har et stort utvalg av plugins som kan legges til for å øke nettsidens funksjonalitet. Fra SEO-hjelpemidler til sikkerhetstiltak, mulighetene er nesten uendelige. Det er viktig å velge plugins som er godt vurdert og holder høy kvalitet for å sikre at nettsiden fungerer som den skal.

Strukturer innholdet på din nettside

Innholdsstruktur er avgjørende for en god brukeropplevelse. WordPress tilbyr en rekke måter å organisere innholdet på, fra enkle bloggposter til mer komplekse nettsider med flere nivåer. Med verktøy som «drag-and-drop»-sidebyggere og tilpassede innlegg, kan du lage en struktur som gir mening for både deg og besøkende.

Testing og implementering

Før nettsiden går live, er det viktig å teste den grundig for å sikre at alt fungerer som det skal. Dette inkluderer å teste lastetider, responsivitet på ulike enheter, og interaksjon mellom ulike elementer på siden. WordPress gir flere verktøy for å utføre disse testene effektivt.

Kundens deltakelse i webutviklingsprosjektet

Det er viktig at kunden er involvert i utviklingsprosessen. Med WordPress’ brukervennlige grensesnitt kan kunden enkelt gi tilbakemeldinger, se endringer i sanntid, og til og med bidra til innholdsproduksjon. Dette gjør prosjektet til en samarbeidsprosess hvor både utvikler og kunde har mulighet til å påvirke det endelige resultatet.

Webutvikling innebærer å involvere kunden tidlig i prosjektet der kunden legger frem ønsker og krav til nettløsningen.

Innholdsproduksjon krever også aktiv deltakelse fra kundens side, da resultatet gjerne blir bedre når den som kjenner virksomheten tar aktiv del, for eksempel ved å gi innspill til viktige nøkkelord.

Fra idé til ferdig produkt: WordPress webutvikling steg for steg

Behovsanalyse og målsetting

Det første trinnet i enhver webutviklingsprosess er å identifisere hva man ønsker å oppnå med nettsiden. Er målet å informere, selge produkter, eller kanskje etablere en digital tilstedeværelse for en lokal bedrift? Slike overordnede mål vil påvirke alle senere beslutninger, fra design til funksjonalitet.

Wireframing, webutvikling og design

Når målene er klare, kan man starte med wireframing, som er en enkel skisse av hvordan nettsiden skal se ut. Dette inkluderer layout, hvor ulike elementer skal plasseres og hvordan brukeren vil interagere med siden. Med WordPress kan du bruke ulike designtemaer som et utgangspunkt for designet, eller bygge alt fra grunnen av.

Innhold og interaksjonsdesign

Med wireframe og design på plass, er det tid for å fylle nettsiden med innhold. Dette kan inkludere tekst, bilder, videoer, og interaktive elementer som skjemaer eller quizzer. Med interaksjonsdesign i fokus; det skal være intuitivt for brukeren å finne informasjon og utføre ønskede handlinger på siden.

Teknisk implementering

Nå er det tid for å kode eller sette opp alle de tekniske elementene. Dette kan inkludere å implementere programtillegg for ytterligere funksjonalitet, tilpasse CSS for å få det visuelle designet akkurat slik du ønsker, eller integrere med andre systemer som en e-handelsplattform eller CRM-system.

Lansering og vedlikehold

Når alt er testet og klart, er det tid for å lansere nettsiden. Men arbeidet stopper ikke der; en nettside er et dynamisk verktøy som krever regelmessig vedlikehold. Dette kan inkludere oppdateringer, legge til nytt innhold, og overvåkning av hvordan siden presterer i forhold til målsetninger, f.eks. konverteringer som nyhetsbrevpåmeldinger eller utfylling av kontaktskjemaer.

Hvordan velge de riktige ressursene for din WordPress-side

Valg av hosting-tjeneste

Valg av hosting-tjeneste kan ha en stor innvirkning på nettsidens ytelse. Det er flere ulike typer hosting å velge mellom, inkludert delt hosting, VPS, og dedikert server. Valget avhenger av nettsidens behov for ressurser og budsjett.

Temaer og plugins: Kvalitet over kvantitet

Det kan være fristende å installere mange temaer og plugins for å få så mange funksjoner som mulig. Men det er viktig å prioritere kvalitet over kvantitet. Vi har gode erfaringer med design temaet Divi.

Sikkerhetstiltak

Sikkerhet er avgjørende for enhver nettside. Det finnes flere plugins som kan hjelpe med dette, fra brannmurer til SSL-sertifikater. Det er også viktig med jevnlige sikkerhetsoppdateringer og -skanninger for å oppdage og forhindre potensielle trusler.

Bruk av multimedia

Multimedia kan berike brukeropplevelsen, men det er viktig å bruke dette med måte. Store filstørrelser kan føre til tregere lastetider, noe som kan påvirke SEO på en negativ måte. Det er derfor viktig å optimalisere bilder og videoer for web for å få en nettsted med hurtig lastetid.

Tilpasning til ulike skjermstørrelser og plattformer

Med et økende antall enheter er det viktig at nettsiden er responsiv. Det betyr at den skal tilpasse seg ulike skjermstørrelser, fra mobil til storskjerm. WordPress har mange temaer som er designet for å være responsiv, men det kan også være nødvendig med manuelle justeringer.

Oppsummering

I denne guiden har vi gått gjennom hvert viktige trinn i webutviklingsprosessen, fra valg av plattform til design, innholdsstruktur, testing og implementering.

Har du flere spørsmål eller ønsker tilbud på nettløsning? Ta kontakt for en hyggelig snakk om webutvikling


Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Hvorfor er WordPress en god plattform for webutvikling?

WordPress er fleksibelt, brukervennlig og har et stort økosystem av temaer og plugins, noe som gir deg muligheten til å skape nesten enhver type nettside.

Hvordan velger jeg riktig hosting-tjeneste?

Valg av hosting-tjeneste avhenger av dine behov for ressurser, budsjett og teknisk kompetanse. Det finnes flere typer som delt hosting, VPS og dedikert server.

Er det nødvendig med en wireframe?

En wireframe er som et blåkopi av nettsiden din og er et kritisk skritt i planleggingsfasen for å sikre at alle er på samme side med tanke på design og funksjonalitet.

Hvor mange plugins bør jeg installere?

Prioriter kvalitet over kvantitet. For mange plugins kan føre til langsommere lastetider og kompatibilitetsproblemer.

Hvordan sikrer jeg nettsiden min?

Det finnes ulike plugins og sikkerhetsinnstillinger du kan implementere, inkludert brannmurer og SSL-sertifikater.

Hva er fordelene med å bruke et premium tema?

Premium temaer tilbyr ofte bedre støtte, flere funksjoner og er generelt mer pålitelige enn gratisalternativer.

Hvordan optimaliserer jeg multimedia for web?

Store filstørrelser kan føre til tregere lastetider, så det er viktig å komprimere bilder og videoer før opplasting.

Hvordan gjør jeg nettsiden min responsiv?

WordPress har mange temaer designet for å være responsiv, men noen manuelle justeringer kan også være nødvendig.

Er WordPress SEO-vennlig?

Ja, WordPress er svært SEO-vennlig, og det finnes også flere SEO-plugins som kan ytterligere forbedre synligheten i organisk søk.

Hvordan holder jeg nettsiden min oppdatert?

Regelmessige oppdateringer og vedlikehold er nøkkelen til en sunn og effektiv nettside. Dette inkluderer oppdatering av temaer, plugins og sikkerhetsfunksjoner.

Grafisk design: Raymond Furre | Et bilde av en mann som smiler i en sirkel.

Om forfatter

Raymond Furre er daglig leder av Webkonsepter.no, med over 20 års erfaring på webutvikling, webdesign, digital markedsføring, merkevarebygging og forretningsutvikling. I disse årene har Raymond bidratt til vekst, bedre lønnsomhet og sterkere markedsposisjon for bedrifter over hele Norge. Drivkraften er gode kundeopplevelser og fornøyde kunder; se vurderinger på LinkedIn, Trustpilot, Facebook og Google.

▸ E-post: [email protected]
▸ Kostnadsfritt rådgivningsmøte på Zoom: Kalender

Webkonsepter.no | Fasiliteter synlighet på Google, vekst & sterkere markedsposisjon.

Webkonsepter.no kombinerer fire sentrale fagområder for å fremme våre kunders synlighet, vekst og markedsposisjon;

  • Nettside- og Nettbutikkutvikling: Skreddersydde webløsninger som konverterer besøkende til kunder.
  • Digital Markedsføring: Strategi som skaper målrettet trafikk til nettsiden din.
  • Merkevarebygging: Styrking av din identitet og posisjon i markedet.
  • Forretningsutvikling: Strategier for vekst og bedre lønnsomhet.

I et samarbeid med Webkonsepter.no har du en partner som forstår hva som driver virksomheten din og hvordan resultater skapes.

Book en hyggelig, kostnadsfri og uforpliktende snakk om hvordan vi kan være til hjelp for ditt firma.

Møtekalender

★★★★★

Vi har vært kunde av Webkonsepter i fem år, og er veldig fornøyd med forretningsutvikling og gode og brukervennlige webløsninger. Anbefaler Webkonsepter som forretningspartner for å øke salget.

Arve Willassen

Daglig leder, Netcam Norge AS

★★★★★

Vi har benyttet Webkonsepter til utvikling av ny hjemmeside og er veldig fornøyde med både resultat og gjennomføring. På den ene siden har vi fått en fin hjemmeside, men samtidig fått lov å være med på ein lærrerik reise rundt hva som ligger «under panseret».

Tommy Amundsen

Daglig leder, Semje Software AS

★★★★★

Vi på House Of Digital benyttet oss av tjenestene til Webkonsepter og Raymond i forbindelse med en ny kunde som skulle lansere en boligdeling tjeneste. For de som vil lykkes i Digitale medier vil jeg absolutt anbefale Raymond og Webkonsepter!

Baard Persson Vaage

Daglig leder, House of Digital

Kostnadsfritt & uforpliktende

Pin It on Pinterest

Share This

Del

Del innlegget på sosiale medier.