En egen bedriftsside på Facebook er en enkel sak å sette opp. Hvordan den blir driftet, derimot, kan variere mye. Selv erfarne markedsførings eksperter støter på nye og spennende problemstillinger i møte med krysningen av det personlige og det offentlige, som oppstår på sosiale medier. Facebook er tross alt der man holder kontakt med familie og kjente, legger ut bilder og andre personlige ting. Annonser som blandes inn i dette må tenkes gjennom litt ekstra.
Kjenn kundene dine
Facebook har det store fortrinnet over andre markedsføringskanaler i at de har veldig utfyllende informasjon om målgruppen for annonsene, som du kan bruke til å nå frem til riktige personer. Kjønn, alder og interesser, samt annen informasjon som er gjort offentlig, er variabler du kan rette deg direkte mot. Derfor lønner det seg å ha en anelse om hvem som er kundene dine før du lager annonsene dine.
Men du trenger ikke gjøre dyre markedsundersøkelser for å finne ut av dette: Du kan enkelt bruke Facebooks verktøy til å analysere brukergruppen som allerede har likt bedriftssiden din! Har du informasjon om hvem annonsen din skal rette seg mot, er det bare å gå videre med å velge riktig annonseformat.
Annonseformat
Den enkleste måten å begynne med Facebook Ads er deres Ads Manager. Her blir du ledet gjennom valgene for målene for annonsen din, hva slags medier du vil bruke og hvor stort budsjett du vil legge til. Synligheten av annonsen din kan være noe å tenke på, ettersom du nå har muligheten til å inkludere Instagram og det som heter Facebook Audiences. Sistnevnte er Facebooks inntog på Google AdWords territorier og inkluderer synlighet på nettsider, i apper og videotjenester.
På bedriftssiden din har du også muligheten til å betale for det som har blitt en mellomting mellom annonser og poster – det som kalles å “fremme” et Facebook innlegg. Lager du en god post på bedriftssiden din, kan du betale for å gjøre den mer synlig blant brukere på Facebook, både de som følger bedriftssiden din, deres venner og andre. Før du beslutter å “fremme” innlegget er det lurt sjekke om innlegget har bra organisk spredning. Organisk spredning betyr at mange liker, deler eller kommenterer innlegget, som igjen fører til at mange faktiske ser innlegget ditt. Har du bra organisk spredning på innlegget vil det å “fremme” innegget gi et ekstra push, og for noen ganske få kroner kan du nå ut til tusenvis av potensielle kunder, der du normalt måtte betale tusenlapper for en “vanlig” annonse.
Når du oppretter en annonse på Facebook eller fremmer ett av innleggene dine kan du målrette annonsene på en rekke forskjellige måter. Du kan for eksempel velge å målrette annonsene til alle som bor i en bestemt by, innenfor en bestemt aldersgruppe, et bestemt kjønn med en bestemt interesse. Eller du kan benytte et retargeting publikum for å markedsføre til personer som tidligere har besøk nettsiden din. Les gjerne vår artikkel om retargeting for flere detaljer. Og du kan også velge å målrette annonsen kun til de som følger bedriftssiden din, eller de som følger bedriftssiden og deres venner, eller alle andre – som nevnt tidligere.
Er du ikke interessert i å lage en bedriftsside på Facebook, kan du fremdeles benytte deg av deres annonsetilbud. Øverst til høyre på en desktop-versjonen av Facebook finner du kvadratiske annonsevinduer, som passer perfekt dersom du kun vil teste ut systemet.
Lag en selgende annonse
Så nå har du noe å selge, du har funnet målgruppen din og bestemt deg for hva slags annonse du vil ha. Har du lite erfaring med å skrive selgende tekster, eller copy, har du fremdeles et godt, selgende grunnlag. Det kan lønne seg å få eksperter til å utvikle teksten for deg, for å få det meste ut av annonsen du betaler for. Men vil du skrive den selv, er disse punktene viktige å følge:
- Skriv til kunden, fra deg
Dette er et sosialt media, og bedriften din kan ha mer personlighet enn en reklameplakat. Du har en målgruppe å rette deg mot og en etablert måte å skrive på fra bedriftssiden din. - Fordeler fremfor fakta
Fakta om produktet ditt forteller kun om produktet, mens fordeler forteller hvorfor produktet er bra for kundene.
CTA – Call To Action
Call to action, eller handlingsoppfordring, er prikken over i-en. Glem aldri å inkludere hva du vil kunden skal gjøre, enten det er å trykke på linken, liker-knappen, kjøpe nå, spre ordet eller registrere seg i dag. Facebooks annonser kan ha egne, godt synlige CTA-knapper, samme hvilken «action» du vil kundene skal gjøre.