Hvordan mestre markedsføring på sosiale medier

Av Raymond Furre

Ønsker du å ta markedsføringen på sosiale medier til neste nivå? Hvis du vil mestre markedsføring for sosiale medier, så er dette blogginnlegget for deg. Vi vil dekke alt du trenger å vite, fra hva markedsføring i sosiale medier er og hvordan det fungerer, til fordelene ved å bruke sosiale medier til markedsføring, og kjernepilarene i vellykket markedsføring i sosiale medier. 

Vi vil også gi noen tips om hvordan du kommer i gang med markedsføring på sosiale medier for bedriften din. Så hvis du er klar til å lære hvordan du mestrer markedsføring for sosiale medier, les videre!

Hva er markedsføring i sosiale medier?

Markedsføring i sosiale medier er prosessen med å bruke nettbaserte plattformer som Facebook, Twitter og LinkedIn for å bygge relasjoner og samhandle med potensielle og nåværende kunder. Det kan innebære å lage og dele innhold, kjøre annonser eller delta i samtaler med kunder.

Målet med markedsføring på sosiale medier er å bygge merkebevissthet, generere potensielle kunder eller drive salg. Ved å bygge relasjoner og samhandle med kunder på sosiale medier, kan bedrifter skape en mer personlig forbindelse med sitt publikum. Dette kan føre til økt merkelojalitet og salg.

Det er mange forskjellige måter å nærme seg markedsføring på sosiale medier. Den viktigste delen er å ha en klar strategi som er i tråd med forretningsmålene dine. Når du vet hva du vil oppnå, kan du begynne å planlegge og gjennomføre kampanjene dine.

Noen virksomheter velger å fokusere på organisk markedsføring, som betyr å lage godt innhold og bygge en engasjert tilhengerskare uten å bruke penger på annonser. Andre virksomheter bruker betalt annonsering for å nå et større publikum eller målrette mot spesifikke demografiske grupper.

Uansett hvilken tilnærming du tar, er det noen kjernepilarer i markedsføring på sosiale medier som du alltid bør huske på: strategi, planlegging og publisering, lytting og engasjement, analyser og annonsering. Vi vil gå nærmere inn på hver av disse senere.

Hvordan markedsføring for sosiale medier fungerer

Markedsføring i sosiale medier er prosessen med å bruke nettbaserte plattformer som Facebook, Twitter og LinkedIn for å bygge relasjoner og samhandle med potensielle og nåværende kunder. Ved å lage og dele engasjerende innhold, kan bedrifter tiltrekke seg oppmerksomhet, generere potensielle kunder og bygge merkelojalitet.

Det er noen viktige ting å huske på når det gjelder markedsføring på sosiale medier:

 1. Sosiale medieplattformer er i stadig endring, så det er viktig å holde seg oppdatert på de nyeste funksjonene og beste praksis.
 2. Det er ikke nok å bare legge ut innhold – du må sørge for at innholdet ditt er av høy kvalitet og engasjerende.
 3. For å lykkes, må du være konsekvent med dine innlegg og interaksjoner.

Fordeler med markedsføring i sosiale medier

Du kan bygge et publikum på et lite budsjett

Markedsføring på sosiale medier kan være en fin måte å utvide publikum med et lite budsjett. Du kan starte med å opprette sosiale mediekontoer for bedriften din og promotere innholdet ditt gjennom disse kanalene. Etter hvert som du bygger opp en tilhengerskare, kan du investere i betalt annonsering for å nå enda flere mennesker.

Du kan bygge tilpassede målgrupper

En annen fordel med markedsføring på sosiale medier er at du kan bygge tilpassede målgrupper. Dette betyr at du kan målrette markedsføringstiltakene dine spesifikt mot de personene som mest sannsynlig er interessert i produktet eller tjenesten din. Dette kan hjelpe deg med å få mest mulig for pengene når det kommer til annonsering og promotering.

Lær kjøpsmønstrene til dine ideelle kunder

Markedsføring på sosiale medier kan også være en fin måte å lære om kjøpsmønstrene til dine ideelle kunder. Ved å analysere dataene fra kampanjene dine på sosiale medier kan du få innsikt i hva slags produkter eller tjenester de er interessert i, hvilke smertepunkter de har og hva som motiverer dem til å foreta et kjøp. Denne informasjonen kan være utrolig verdifull når du planlegger fremtidige markedsføringskampanjer.

Øk din samlede ROI

Siden markedsføring på sosiale medier er relativt rimelig og svært effektiv, kan den hjelpe deg med å øke den totale avkastningen på investeringen (ROI). Med andre ord, for hver krone du bruker på markedsføring på sosiale medier, vil du se en høyere avkastning enn om du hadde investert de samme pengene i tradisjonelle annonseringsmetoder. Dette gjør sosiale medier til et attraktivt alternativ for bedrifter i alle størrelser.

Øk merkevarebevisstheten din

Endelig kan markedsføring på sosiale medier bidra til å øke merkevarebevisstheten for virksomheten din. Når folk ser innholdet ditt i feeden deres eller samhandler med annonsene dine, begynner de å bli mer kjent med merkevaren din. Og etter hvert som de ser mer av innholdet ditt, vil de begynne å utvikle positive assosiasjoner til bedriften din – noe som til slutt kan føre dem til å bli kunder eller kunder etter hvert.

Kjernepilarer i markedsføring for sosiale medier

Strategi

Før du starter markedsføring på sosiale medier, er det viktig å ha en strategi på plass. Dette vil bidra til å sikre at innsatsen din er målrettet og effektiv. Det er et par ting du bør vurdere når du utvikler strategien din:

 • Hva er målene dine?
 • Hvem er målgruppen din?
 • Hvilke plattformer vil du bruke?
 • Hvilket innhold vil du lage?
 • Hvor ofte vil du legge ut innlegg?

Planlegging og publisering

Når du har en solid strategi på plass, er det på tide å begynne å planlegge og publisere innholdet ditt. Dette inkluderer å lage en innholdskalender, lage engasjerende innlegg og planlegge dem for publisering. Det er også viktig å holde øye med de siste trendene og nyhetene slik at du kan tilpasse innholdet ditt deretter.

Lytting og engasjement

For å lykkes med markedsføring på sosiale medier, må du lytte til og engasjere deg med publikum. Dette betyr å overvåke hva folk sier om merkevaren din på nettet og svare deretter. Det betyr også at du tar deg tid til å samhandle med folk som kommenterer eller deler innleggene dine. Ved å gjøre dette vil du bygge relasjoner med både potensielle og nåværende kunder.

Analyse

Det er viktig å spore ytelsen til markedsføringstiltak på sosiale medier slik at du kan se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det finnes en rekke beregninger du kan spore, for eksempel rekkevidde, engasjement, klikk og konverteringer. Ved å jevnlig analysere disse beregningene, vil du kunne justere strategien din etter behov for å oppnå bedre resultater.

Annonsering

Betalt annonsering er en fin måte å øke rekkevidden til innleggene dine på sosiale medier og markedsføre spesifikke produkter eller tjenester. Når du bruker betalte annonser, er det viktig å målrette dem nøye, slik at de blir sett av folk som mest sannsynlig er interessert i det du selger.

Hvordan starte markedsføring på sosiale medier

Sett dine mål for sosiale medier

Mål er grunnlaget for enhver vellykket markedsføringskampanje, og markedsføring på sosiale medier er ikke annerledes. Uten spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte mål (SMART-mål), vil du ikke kunne spore eller måle suksessen din.

Noen eksempler på SMART markedsføringsmål for sosiale medier kan omfatte:

 • Øke merkekjennskapen med X %
 • Generer X leads per måned
 • Øk Facebook-følget ditt med X %
 • Få X nye kunder per måned
 • Øke nettstedtrafikken fra sosiale medier med X %

Bli kjent med konkurrentene dine

For å lage en vellykket markedsføringsstrategi for sosiale medier, må du forstå hva som fungerer for konkurrentene dine og prøve å utnytte det. Undersøk deres sosiale mediekontoer; se på innholdet de legger ut, frekvensen av innleggene deres, engasjementsnivåer osv. Dette vil gi deg et godt utgangspunkt for å lage din egen strategi.

Bestem deg for riktig strategi

Det finnes en rekke forskjellige måter å nærme seg markedsføring på sosiale medier, og den beste tilnærmingen avhenger av dine forretningsmål og mål. Noen virksomheter velger en mer organisk tilnærming, med fokus på å lage overbevisende innhold som organisk vil nå målgruppen deres. Andre velger å bruke betalt annonsering eller sponsing for å nå ut til et større publikum raskere. Det er ikke noe riktig eller galt svar her; alt avhenger av hva som gir mening for virksomheten din.

Noen ting du bør vurdere når du velger en strategi inkluderer:

 • Budsjettet ditt
 • Målgruppen din
 • Dine forretningsmål
 • Plattformene du bruker

Identifiser målgruppen din

Før du kan begynne å lage innhold eller kjøre annonser, må du identifisere hvem målgruppen din er. Dette kan gjøres gjennom markedsundersøkelser og/eller utvikling av kjøperpersonas. Når du har en god forståelse av hvem målgruppen din er, kan du begynne å lage innhold som appellerer til dem spesielt. 

Håndverksoverbevisende innhold

Overbevisende innhold er nøkkelen til enhver vellykket markedsføringskampanje på sosiale medier – hvis folk ikke vil lese eller se det du legger ut der ute, kommer de ikke til å engasjere seg i det (og til slutt bli kunder). Så hvordan lager du innhold som folk faktisk ønsker å konsumere? Begynn med å tenke på hva slags informasjon eller underholdningsverdi det har for målgruppen din – husk at de er grunnen til at du gjør dette i utgangspunktet! Hvis du kan gi verdi med innholdet ditt og gjøre det relevant for livene deres, vil de være mye mer sannsynlige enn om det bare er en annen annonse som utgir seg for noe interessant.

Noen ting du bør vurdere når du lager innhold inkluderer:

 • Hva er trenden i din bransje?
 • Hvilke spørsmål har målgruppen din?
 • Hvilke smertepunkter prøver de å løse?
 • Hvilket innhold er allerede der ute? Hvordan kan du gjøre din annerledes/bedre?
 • Er innholdet ditt visuelt tiltalende?
 • Er det lett å konsumere (dvs. kort og godt, eller langt og detaljert)?

Overvåke og måle resultater

Nå som du har implementert markedsføringsstrategien for sosiale medier, er det på tide å overvåke og måle resultatene dine. Dette vil hjelpe deg med å finne ut om strategien din er effektiv eller ikke, og justere den etter behov.

Det er noen viktige beregninger du bør spore:

Engasjement: 

Dette inkluderer likes, kommentarer, delinger og andre interaksjoner med innleggene dine. Engasjement er en god indikator på hvor godt innholdet ditt resonerer med publikum.

Rekkevidde: 

Dette er antallet personer som ser innholdet ditt. En høyere rekkevidde betyr at flere ser innholdet ditt og potensielt samhandler med det.

Trafikk: 

Dette er antallet personer som klikker på lenker i innleggene dine og blir omdirigert til nettstedet ditt. Sporing av trafikk kan hjelpe deg med å finne ut hvor effektiv markedsføringen din på sosiale medier er for å få besøkende til nettstedet.

For å spore disse beregningene kan du bruke innebygde analyseverktøy på hver sosiale medieplattform eller tredjeparts analyseverktøy som Google Analytics.

Hvordan analysere din sosiale mediemarkedsføringseffekt og resultater

Sporingsberegninger

For å nøyaktig vurdere virkningen og resultatene av markedsføringskampanjen din på sosiale medier, er det viktig å spore de riktige beregningene. Det finnes en rekke forskjellige beregninger du kan spore, men ikke alle vil være relevante for dine spesifikke mål og mål. 

For å hjelpe deg med å finne ut hvilke beregninger du bør spore, her er noen spørsmål du bør vurdere:

 • Hva er hovedmålene dine for markedsføringskampanjen for sosiale medier?
 • Hvem er målgruppen din?
 • Hvilke plattformer bruker du for å nå målgruppen din?

Når du har svar på disse spørsmålene, kan du begynne å identifisere hvilke beregninger som vil være viktigst for å måle suksessen til kampanjen din. Her er noen eksempler på beregninger du kan spore:

 • Rekkevidde: Hvor mange personer så innholdet ditt?
 • Engasjement: Hvor mange personer har interaksjon med innholdet ditt? (liker, kommenterer, deler)
 • Leads generert: Hvor mange personer registrerte seg på e-postlisten din eller kjøpte etter å ha sett innholdet ditt?
 • Nettstedstrafikk: Hvor mye trafikk mottok nettstedet ditt fra sosiale medier?

Måling av påvirkning og resultater

Det finnes en rekke forskjellige måter du kan måle effekten og resultatene av markedsføringskampanjen for sosiale medier på. En måte er å se på engasjementsgraden til innholdet ditt. Denne beregningen måler hvor ofte folk samhandler med innholdet ditt, for eksempel ved å like, kommentere eller dele det. En høy engasjementrate indikerer at folk er interessert i det du deler, og at det er mer sannsynlig at de tar handling som et resultat. En annen måte å måle virkningen og resultatene av markedsføringskampanjen din på sosiale medier er ved å se på generering av potensielle kunder. Denne beregningen måler hvor mange personer som registrerer seg på e-postlisten din eller foretar et kjøp etter å ha sett innholdet ditt. En høy generering av potensielle salg indikerer at folk er interessert i det du tilbyr og er mer sannsynlig å bli kunder eller kunder. Til slutt, en annen måte å måle virkningen og resultatene av markedsføringskampanjen for sosiale medier på er ved å se på trafikken til nettstedet. Denne beregningen måler hvor mye trafikk som kom til nettstedet ditt fra sosiale medier. En høy trafikkrate på nettstedet indikerer at folk var interessert i det de så på sosiale medier og var mer sannsynlig å besøke nettstedet ditt som et resultat.

Vanlige spørsmål

Hva er de beste praksisene for markedsføring på sosiale medier?

Beste praksis for markedsføring på sosiale medier varierer avhengig av plattformen du bruker. Noen generelle tips inkluderer imidlertid å lage kvalitetsinnhold, engasjere seg med publikum og bruke relevante hashtags.

Hvor mye bør jeg bruke på markedsføring for sosiale medier?

Det finnes ikke noe entydig svar på dette spørsmålet – det avhenger av forretningsmål og budsjett. Du kan imidlertid starte med å allokere en liten prosentandel av det totale markedsføringsbudsjettet til markedsføring på sosiale medier, og deretter øke utgiftene dine etter hvert som du ser resultater.

Hvilke sosiale medier bør jeg bruke for å markedsføre virksomheten min?

Igjen, dette avhenger av dine forretningsmål og målgruppe. Noen av de mest populære sosiale medieplattformene for bedrifter inkluderer imidlertid Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram.

Bør jeg bruke betalt annonsering eller organisk markedsføring?

Dette er et annet vanskelig spørsmål å svare på, da det varierer avhengig av hver unike situasjon. Generelt er organisk markedsføring (dvs. å bygge opp en tilhengerskare uten å betale for annonser) mer bærekraftig i det lange løp, men det kan ta lengre tid å se resultater. Betalt annonsering kan være mer effektivt på kort sikt, men er dyrere og kan være mindre bærekraftig over tid hvis du ikke har en godt utformet strategi. Til syvende og sist er det opp til deg å bestemme hvilken tilnærming som er riktig for din virksomhet.

Konklusjon

Avslutningsvis er markedsføring i sosiale medier et kraftig verktøy som kan hjelpe bedrifter i alle størrelser til å nå nye målgrupper, bygge relasjoner og utvide merkevarene sine. For å lykkes er det imidlertid viktig å ha en klar strategi på plass og å forstå kjernepilarene i markedsføring på sosiale medier. I tillegg bør bedrifter overvåke og måle resultatene for å sikre at de får mest mulig ut av innsatsen på sosiale medier.

Om forfatter

Raymond Furre er daglig leder og grunnlegger av Webkonsepter.no.

Han har jobbet med digital markedsføring i over 10 år, og hjulpet mange små og mellomstore selskaper lykkes på Internett.

I denne bloggen deler Raymond sin kunnskap om digital markedsføring - kompetanse du kan ta i bruk for din virksomhet.

Noe du lurer på? Send forfatter en melding.