Google marketing platform
Slik bruker du Google Marketing Platform for å drive trafikk til nettsiden din.

Av Raymond Furre

Ser du etter en alt-i-ett-markedsføringsløsning som kan hjelpe deg med å drive trafikk og utvide virksomheten din? I så fall må du sjekke ut Google Marketing Platform.

Google Marketing Platform – en introduksjon

Google Marketing Platform (GMP) er en samling av integrerte annonseprodukter og -tjenester som jobber sammen for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av markedsføringen din. Den inkluderer verktøy for å administrere annonsene dine, måle ytelsen og skape bedre opplevelser for kundene dine.

GMP ble opprettet i 2018 da Google kombinerte DoubleClick- og AdWords-produktene til én plattform. Målet var å gi en mer enhetlig og helhetlig tilnærming til digital markedsføring. GMP tilbyr en pakke med verktøy for annonsører, utgivere, byråer og bedrifter i alle størrelser.

GMP består av to hoveddeler:

 • Google Ads: Dette er verktøyet du bruker til å opprette og administrere annonsene dine. Den inkluderer funksjoner som søkeordundersøkelser, annonseoppretting og resultatrapportering.
 • DoubleClick: Dette er verktøyet som hjelper deg med å måle resultatene til annonsene dine og spore konverteringer. Den gir også verktøy for å administrere annonsebeholdningen din og lage tilpassede rapporter.

Google Analytics

Google Analytics er en nettanalysetjeneste som tilbys av Google som sporer og rapporterer nettstedtrafikk, slik at du kan se hvor mange som besøker nettstedet ditt og hva de gjør når de er der. Du kan bruke Google Analytics til å spore ytelsen til nettstedet eller bloggen din, samt dine individuelle sider og innlegg.

Introduksjon til Google Analytics

Google Analytics er en gratis nettanalysetjeneste som gir innsikt om nettstedets trafikk og markedsføringseffektivitet. Med Google Analytics kan du spore hvor besøkende på nettstedet ditt kommer fra, hva de gjør på nettstedet ditt, og hvor mye tid de bruker på hver side. Denne informasjonen kan brukes til å forbedre nettstedets design, innhold og den generelle brukeropplevelsen.

Hva spores av Google Analytics?

Google Analytics sporer både organisk og betalt trafikk til nettstedet ditt. Den sporer også spesifikke brukerinteraksjoner, for eksempel knappeklikk og videovisninger. Disse dataene samles deretter inn og organiseres i lettleste rapporter. Du kan bruke disse rapportene til å se hvilke områder på nettstedet ditt som gir gode resultater og hvilke områder som trenger forbedring.

Hvordan bruke Google Analytics-rapporter

Google Analytics tilbyr en rekke standardrapporter som viser deg ulike aspekter av trafikken til nettstedet ditt. Du kan også lage tilpassede rapporter som fokuserer på spesifikke beregninger som er viktige for deg. For å komme i gang, logg på Google Analytics-kontoen din og velg rapporteringsfanen øverst på siden. Herfra kan du velge fra en av de forhåndsinnstilte rapportene eller opprette en ny tilpasset rapport.

Google Data Studio

Google Data Studio er et kraftig datavisualiseringsverktøy som lar deg enkelt lage informative og visuelt tiltalende rapporter fra dataene dine. Den integreres med flere datakilder, inkludert Google Analytics, BigQuery og Sheets, for å nevne noen.

En av de flotte tingene med Data Studio er at det er enkelt å bruke og veldig fleksibelt. Du kan lage tilpassede rapporter fra bunnen av eller bruke en av de mange malene som er tilgjengelige. Og hvis du trenger mer hjelp, er det rikelig med dokumentasjon og fellesskapsstøtte tilgjengelig.

Her er noen av hovedfunksjonene til Data Studio:

 • Intuitivt dra-og-slipp-grensesnitt: Det er enkelt og morsomt å lage rapporter med Data Studios dra-og-slipp-grensesnitt. Bare legg til diagrammene og tabellene du trenger og ordne dem slik du vil.
 • Rike datavisualiseringer: Data Studio kommer med et bredt utvalg av innebygde diagramtyper, inkludert stolpediagram, linjediagram, sektordiagram, spredningsplott og mer. Og hvis du trenger noe spesielt, kan du alltid lage et tilpasset diagram ved hjelp av Community Visualization Gallery.
 • Flere datakilder: Koble Data Studio til en hvilken som helst datakilde, inkludert Google Analytics, BigQuery, Sheets, CSV-filer og mer. Du kan til og med slå sammen data fra flere kilder i én enkelt rapport.
 • Delbare rapporter: Når du har opprettet en rapport, er det enkelt å dele den med andre. Bare generer en lenke eller bygg inn rapporten på nettstedet eller bloggen din.

Google Optimize

Google Optimize er et gratis verktøy som lar deg teste forskjellige versjoner av nettstedet ditt for å se hvilken som gir best ytelse. Du kan bruke den til å teste forskjellige designendringer, handlingsfremmende knapper og til og med innhold.

Innledning

Google Optimize er et gratis verktøy som lar deg teste forskjellige versjoner av nettstedet ditt (kjent som «eksperimenter») for å se hvilken som gir best ytelse. Eksperimenter er basert på Googles statistiske analyse og maskinlæring, noe som betyr at de kan brukes til å teste alt fra designendringer og handlingsfremmende knapper til innhold.

Hva er Google Optimize?

Google Optimize er en nettbasert testplattform levert av Google som hjelper nettstedeiere med å forbedre nettstedets ytelse gjennom A/B-testing eller delt testing. Det lar brukere lage flere versjoner av nettsidene sine og spore hvordan hver versjon presterer når det gjelder beregninger som konverteringsfrekvens eller tid på siden.

Hva er fordelene med å bruke Google Optimize?

Noen fordeler med å bruke Google Optimize inkluderer:

 • Du kan bruke den til å teste forskjellige designendringer, handlingsfremmende knapper og til og med innhold uten å måtte kode noe selv.
 • Den integreres med andre Google-produkter som Analytics og Tag Manager, slik at du enkelt kan sette opp og spore eksperimentene dine.
 • Googles statistiske analyse og maskinlæring driver optimaliseringsprosessen, slik at du kan være trygg på at resultatene er nøyaktige.

Hvordan fungerer det?

For å bruke Google Optimize må du først opprette en konto og deretter installere Chrome-utvidelsen (hvis du kjører eksperimenter på ditt eget nettsted). Når du har gjort dette, kan du lage så mange eksperimenter du vil og begynne å teste forskjellige versjoner av nettsidene dine. For å spore resultatene av eksperimentene dine, koble til Google Analytics-kontoen din og legg til den aktuelle sporingskoden på sidene dine.

Google Surveys

Google Surveys er et verktøy som lar deg samle inn tilbakemeldinger fra kunder gjennom spørreundersøkelser. Du kan bruke Google Surveys til å samle inn innsikt om kundene, produktet eller tjenesten din. Google Surveys er enkelt å sette opp og bruke, og det er gratis å bruke.

Hvordan bruke Google Surveys

For å lage en spørreundersøkelse ved hjelp av Google Surveys, logg på Google-kontoen din og gå til startsiden for Google Surveys. Derfra klikker du på «Opprett undersøkelse».

Du vil da bli bedt om å skrive inn navnet på undersøkelsen din, samt en beskrivelse. Etter det kan du begynne å legge til spørsmål i undersøkelsen.

Det er fire spørsmålstyper du kan bruke: flervalg, enkeltsvar, vurderingsskala og åpne spørsmål. Når du har lagt til alle spørsmålene dine, kan du forhåndsvise undersøkelsen for å se hvordan den vil se ut for respondentene.

Når du er klar til å publisere undersøkelsen, klikker du på «Publiser undersøkelse». Du vil da få en lenke som du kan dele med potensielle respondenter.

Fordeler med å bruke Google Surveys

Det er flere fordeler med å bruke Google Surveys:

 • Google Surveys er en enkel måte å samle inn tilbakemeldinger fra kunder på. Det tar bare noen få minutter å sette opp og publisere en spørreundersøkelse.
 • Google Surveys er gratis å bruke – det er ingen gebyrer knyttet til å opprette eller publisere en undersøkelse.
 • Du kan nå et stort antall mennesker med undersøkelsen din – alle som har lenken kan delta i undersøkelsen.
 • Google Surveys gir detaljerte resultater og analyser – du kan se hvordan folk svarte på hvert spørsmål i undersøkelsen din, samt demografisk informasjon om respondentene (alder, kjønn, sted).

Google Tag Manager

Hva er Google Tag Manager?

Google Tag Manager er et gratis verktøy som lar deg administrere og distribuere markedsføringstagger (kodebiter som brukes til sporing og analyser) på nettstedet ditt eller mobilappen din uten å måtte redigere kildekoden. Dette gjør det enklere for deg å oppdatere taggene dine etter behov, uten å måtte stole på en utvikler.

Hva er fordelene med å bruke Google Tag Manager?

Det er mange fordeler med å bruke Google Tag Manager, inkludert:

 • forenkle tagadministrasjon
 • redusere feil og potensiell nedetid
 • fremskynde utplassering av brikker
 • øke fleksibilitet og kontroll
 • redusere avhengigheten av IT/utviklere

Hvordan fungerer Google Tag Manager?

Google Tag Manager fungerer ved å injisere en container-tag i nettstedets kode. Denne beholder-taggen laster inn alle de andre taggene dine, noe som gjør det enkelt for deg å administrere og distribuere dem etter behov. Du kan også bruke Google Tag Manager til å forhåndsvise og teste taggene dine før du publiserer dem.

Hvilken type tagger kan jeg administrere med Google Tag Manager?

Du kan bruke Google Tag Manager til å administrere alle typer markedsføringstagger, inkludert:

 • Analytics-tagger (som Google Analytics)
 • AdWords-tagger for konverteringssporing
 • Remarketing-tagger
 • Piksler for sosiale medier

Hvordan kommer jeg i gang med Google Tag Manager?

Det er enkelt å komme i gang med Google Tag Manager. Først oppretter du en gratis konto på google.com/tagmanager. Følg deretter instruksjonene for å legge til Google Tag Manager-kodebiten på nettstedet ditt. Når du har gjort det, kan du begynne å legge til og administrere tagger gjennom Google Tag Manager-grensesnittet.

Google Campaign Manager 360

Google Campaign Manager 360 er et verktøy som hjelper bedrifter med å planlegge, gjennomføre og måle sine digitale markedsføringskampanjer. Den gir brukerne innsikt i hvordan kampanjene deres gir resultater og lar dem gjøre justeringer deretter.

Introduksjon til Google Campaign Manager 360

Google Campaign Manager 360 er et verktøy som hjelper bedrifter med å planlegge, gjennomføre og måle sine digitale markedsføringskampanjer. Den gir brukerne innsikt i hvordan kampanjene deres gir resultater og lar dem gjøre justeringer deretter.

Hva er Google Campaign Manager 360?

Google Campaign Manager 360 er et verktøy som hjelper bedrifter med å planlegge, gjennomføre og måle sine digitale markedsføringskampanjer. Den gir brukerne innsikt i hvordan kampanjene deres gir resultater og lar dem gjøre justeringer deretter.

Hva er fordelene med å bruke Google Campaign Manager 360?

Noen fordeler med å bruke Google Campaign Manager 360 inkluderer å kunne se hvordan kampanjene dine presterer i sanntid, å kunne optimalisere kampanjene dine basert på datadrevet innsikt og ha tilgang til ekspertstøtte fra Google.

Hvordan bruker jeg Google Campaign Manager 360?

For å bruke Google Campaign Manager 360 må du først opprette en kampanje i verktøyet. Når du har gjort dette, vil du kunne legge til eiendeler (som reklamereklamer eller videoer), konfigurere målrettingsalternativer (som demografi eller interesser) og spore kampanjens resultater over tid.

Google Display & Video 360

Introduksjon til Google Display & Video 360.

Google Display & Video 360 er et verktøy som hjelper deg med å planlegge, kjøpe, måle og optimalisere din digitale video- og displayannonsering. Den tilbyr funksjoner for både annonsører og utgivere, inkludert:

 • Annonsering: Opprett og administrer kampanjene, annonsegruppene og reklamene dine.
 • Rapportering: Mål resultatene dine med innsikt og rapporteringsverktøy.
 • Utgivere: Administrer beholdningen, annonseplasseringene og inntektene dine.

Hva er fordelene med å bruke Google Display & Video 360?

Google Display & Video 360 tilbyr mange fordeler for både annonsører og utgivere, inkludert:

 • Annonsører: Nå ut til målgruppen din på alle enheter med målrettede annonseplasseringer. Mål resultatene dine med detaljert rapportering.
 • Utgivere: Maksimer annonseinntektene dine med sanntidsbudgivning og dynamisk annonsevisning. Kontroller hvilke annonser som vises på nettstedet eller appen din med omfattende verktøy for beholdningsadministrasjon.

Google Search Ads 360

Google Search Ads 360 er et verktøy som lar deg administrere søkemotormarkedsføringskampanjene dine (SEM). Den gir innsikt i hvordan annonsene dine gir resultater, og lar deg by på søkeord og justere budsjettet ditt deretter.

Hva er Google Search Ads 360?

Search Ads 360 er et verktøy som lar deg administrere søkemotormarkedsføringskampanjene dine (SEM). Den gir innsikt i hvordan annonsene dine gir resultater, og lar deg by på søkeord og justere budsjettet ditt deretter.

Hvordan fungerer Google Search Ads 360?

Google Search Ads 360 fungerer ved å gi deg innsikt i hvordan annonsene dine gir resultater. Den lar deg også by på søkeord og justere budsjettet deretter.

Hva er fordelene med å bruke Google Search Ads 360?

Fordelene med å bruke Google Search Ads 360 inkluderer å kunne se hvordan annonsene dine gir resultater, å kunne by på søkeord og justere budsjettet deretter.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Google-markedsføring og hvordan fungerer det?

Google-markedsføring er prosessen med å lage og gjennomføre en plan for å markedsføre produktet eller tjenesten din ved hjelp av Google-plattformen. Dette kan inkludere bruk av verktøy som Google Analytics for å spore trafikken til nettstedet ditt, Google AdWords for å lage og kjøre annonser, eller til og med bare bruke kraften til SEO for å sørge for at nettstedet ditt vises så høyt oppe i søkeresultatene som mulig.
Nøkkelen til suksess med Google-markedsføring er å forstå hvordan plattformen fungerer og bruke den kunnskapen til din fordel. Hvis du for eksempel vet at det er mer sannsynlig at folk klikker på en annonse hvis den er plassert over de organiske søkeresultatene, bør du sørge for at annonsene dine plasseres i den viktigste eiendommen. Eller, hvis du vet at mobilbrukere er mer sannsynlig å konvertere enn datamaskinbrukere, bør du fokusere på å skape en mobilvennlig opplevelse for de besøkende.
Ved å forstå hvordan Google-markedsføring fungerer og bruke denne kunnskapen til å informere strategien din, kan du sette deg opp for suksess og generere trafikk og salg for bedriften din.

Hva er Google Marketing Platform?

Google Marketing Platform er en pakke med verktøy som bedrifter kan bruke til å lage og gjennomføre markedsføringsplanene sine. Dette inkluderer verktøy for å administrere kampanjer, designe kreative ressurser, analysere data, optimalisere opplevelser og mer.
Fordelene med å bruke Google Marketing Platform inkluderer å ha tilgang til alle Googles markedsføringsverktøy på ett sted, å kunne se et helhetlig syn på markedsføringsresultatene dine på tvers av kanaler, og få innsikt fra data som kan hjelpe deg med å ta bedre beslutninger om hvor du skal tildele ressursene dine.
Hvis du leter etter en måte å strømlinjeforme markedsføringstiltakene dine og oppnå bedre resultater, kan Google Marketing Platform passe godt for deg.

Hvilken type markedsføring bruker Google?

Google bruker ulike typer markedsføring, inkludert betalt søkeannonsering, visningsannonsering, videoannonsering, mobilannonsering og mer. Betalt søkeannonsering er når bedrifter betaler Google for å få annonsene deres vist i søkeresultatene når folk spør etter relevante søkeord. Displayannonsering er når bedrifter plasserer bannerannonser på nettsteder i Google Displaynettverk. Videoannonsering er når bedrifter plasserer videoannonser på YouTube eller andre nettsteder innenfor YouTubes partnerprogram. Mobilannonsering er når bedrifter lager annonser spesielt utviklet for mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett.

Hva kan Google Marketing Platform gjøre?

Hovedmålet med Google Marketing Platform er å hjelpe bedrifter med å vokse ved å gi dem verktøy for å generere trafikk og konverteringer. Plattformen tilbyr en rekke funksjoner som bedrifter kan bruke avhengig av deres behov, inkludert verktøy for kampanjeadministrasjon, verktøy for oppretting av kreative eiendeler, dataanalyseverktøy, verktøy for opplevelsesoptimalisering og mer.
Kampanjeadministrasjonsverktøyene hjelper bedrifter med å lage og administrere kampanjene sine på tvers av forskjellige kanaler. Verktøyene for oppretting av kreative aktiva hjelper bedrifter med å designe effektive annonser som fanger oppmerksomhet og gir resultater. Dataanalyseverktøyene gir innsikt i hvordan markedsføringen din fungerer slik at du kan gjøre justeringer etter behov. Verktøyet for opplevelsesoptimalisering hjelper deg med å teste forskjellige versjoner av nettstedet eller appen din for å se hvilke som gir best resultater hos målgruppen din.
Uansett hvilke mål du har, har Google Marketing Platform verktøy som kan hjelpe deg å nå dem.

Hvilke verktøy er inkludert i Google Marketing Platform?

Det er en rekke verktøy inkludert i Google Marketing Platform, avhengig av hvilken pakke du velger. Den mest populære pakken er standardpakken som inkluderer:
• Google Analytics: Et verktøy for å spore nettstedtrafikk og analysere brukeratferd.
• Google Tag Manager: Et verktøy for å administrere nettstedstagger (som sporingskoder).
• Google Optimize: Et verktøy for å teste ulike versjoner av nettsteder og apper for å se hvilke som gir best resultater hos brukere.
• Google Surveys: Et verktøy for å gjennomføre markedsundersøkelser.
Andre pakker inkluderer Premium-pakken (som legger til funksjoner som Google Data Studio og Google Campaign Manager 360) og Enterprise-pakken (som legger til funksjoner som Google Display & Video 360 og Google Search Ads 360). Du kan også legge til individuelle verktøy à la carte hvis du trenger spesifikk funksjonalitet som ikke er inkludert i en av pakkene.
Den beste måten å finne ut hvilken pakke eller kombinasjon av verktøy som er riktig for deg, er å snakke med en Google-representant som kan vurdere behovene dine og komme med anbefalinger deretter.

Oppsummering

Hvis du leter etter en omfattende guide til Google Marketing Platform, trenger du ikke lete lenger. Dette blogginnlegget dekker alt du trenger å vite om plattformen og hvordan den kan være til nytte for virksomheten din. Fra en introduksjon til de ulike verktøyene som er inkludert i plattformen, til et dypdykk i Google Analytics, dette innlegget har alt. Så hva venter du på? Begynn å lese og lær hvordan du tar markedsføringsspillet ditt til neste nivå med Google Marketing Platform!

Om forfatter

Raymond Furre er daglig leder og grunnlegger av Webkonsepter.no.

Han har jobbet med digital markedsføring i over 10 år, og hjulpet mange små og mellomstore selskaper lykkes på Internett.

I denne bloggen deler Raymond sin kunnskap om digital markedsføring - kompetanse du kan ta i bruk for din virksomhet.

Noe du lurer på? Send forfatter en melding.